суботу, 9 червня 2018 р.

Дослідження річки Снов


  
    Через місто Щорс протікає річка Снов, яку ми обрали обєктом своїх досліджень. Річки виконують цілу низку екологічних та соціальних функцій. Вони утворюють  дренажну мережу суходолу, формують ландшафтну структуру та підтримують біорізноманіття території, забезпечують рекреаційні потреби населення. 21 століття вимагає від суспільства відновлення екосистем річок і заплав, а в разі неможливості повернення до первісного стану-суттєвого покращення їх екологічних умов. Це є запорукою переходу країн на рейки сталого розвитку, основною умовою якого є екологічна збалансованість. А саме малі річки України відчули за останні десятиріччя найбільший тиск людської діяльності, саме вони найбільше змінились, багато з них  просто зникли з карти нашої Батьківщини. Чому ж так сталося? Природна здатність до самоочищення малої річки значно менше, ніж великої. А в кінцевому підсумку, яка вода прийшла в річку з водозбору, такою буде і якість води у самій річці. Таким чином, мала річка концентрує в собі наслідки людської діяльності, як дзеркало, відображає стан всього водозбору. Екологічні дослідження річки Снов допомагає зясувати її основні проблеми.

     Снов, річка на Чернігівському Поліссі, в Брянській області Росії та Чернігівської області України, права притока Десни; довжина 233км, сточище – 8705км2  . Переважна ширина долини 1,5 – 4км, річище – від 4 до 14м у верхівї, до 20 – 40м нижній течії, найбільша – 200м. Основне живлення снігове. Замерзає в листопаді – грудні, скресає в квітні. Використовується для водопостачання, у нижній течії.

     Судноплавна.  Над Сновю розташоване місто Щорс. Річка бере початок  в 7км  на південно-схід від міста Новозибкова, тече Брянською областю, протягом близько 20км проходить кордон України та Росії. У Чернігівській області на річці розташовані місто Щорс і селище Седнів. Снов впадає в Десну за 12км вище Чернігова.

Немає коментарів:

Дописати коментар